funkcje liniowe >> a(x+1)=b(x+2)
N1N2: Pomożecie z jednym przykładem?
Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametrów a i b. Dla tych wartości
parametrów a i b, dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania.
a(x+1)=b(x+2)
4 mar 21:14
PW: ax + a = bx + 2b
(1) (a−b)x = 2b − a
i wszystko jasne:
− dla a=b równanie ma postać 0·x=2b−a,
a więc jeżeli dodatkowo a=0, to rozwiązaniami są wszystkie liczby rzeczywiste,
jeżeli zaś 2b ≠ a, to rozwiązań nie ma
− dla a≠b równanie (1) jest równaniem liniowym, które ma jedno rozwiązanie
4 mar 21:48
N1N2: Dzięki wielki, pomógłbyś jeszcze z tym?
Rozwiąż równanie:
1) |x|+2x+1=0
2)√x2 + 4x + 4 + 3x + 8 = 0
4 mar 22:47
PW: 1) to dwa równania zaszyfrowane za pomocą wartości bezwzglednej:
a) dla x ≥ 0
x + 2x + 1 =0,
czyli
3x = −1
− równanie to nie ma rozwiązań (dla x nieujemnych lewa strona jest nieujemna);
b) dla x < 0
− x + 2x + 1 = 0
x = −1
− rozwiązaniem jest liczba −1.
4 mar 23:09
PW: 2)
x2 + 4x + 4 = (x + 2)2,
a więc
√x2 + 4x + 4 = √(x +2)2 = |x + 2|.
Dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych (pierwiastek istnieje dla dowolnej x).
Mamy rozwiązać równanie
|x + 2| + 3x + 8 = 0
− równanie tego samego typu co 1).
4 mar 23:14
N1N2: Dzięki za pomoc
5 mar 05:13