1 | ||
Wyznacz przybliżone rozwiązanie równania z dokładnością do | . | |
2 |
1 | ||
W przedziale (0, 1) istnieje więc miejsce zerowe x0 funkcji f. Biorąc x1 = | widzimy, | |
2 |
1 | 1 | |||
(1) |x1 − x0| = | | − x0 |< | , | ||
2 | 2 |
1 | ||
co oznacza że liczba x1 = | jest przybliżeniem rozwiązania równania z żądaną | |
2 |
1 | ||
(0, 1), a więc jej odległość od środka przedziału nie przekracza | . | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |