równania trygonometryczne
James: Rozwiąż równania:
1. Sinx− √2= cos x
2. Sinx + sin5x= sin3x
3. Cos5x− cos3x= sin4x
4 mar 20:30
PW: 3. Wskazówka. Wzór na różnicę kosinusów po lewej stronie równania
4 mar 20:41
James: Robię tak ale wynik i tak mi się nie zgadza
4 mar 21:05
arla28: 1. sinx−− cosx = √2
sinx − sin (π/2 − x) = √2
i rożnica sinusów
4 mar 21:08
arla28: 2 i 3 też ze wzorów
4 mar 21:08
Mila:
1)
sinx−cosx=
√2 /:
√2
| | π | | π | |
sinx*cos |
| −sin( |
| ) cosx=1⇔ |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
4 mar 21:13
James: W 2 i stosuje odpowiednie wzory a wynik i tak mam zły. Prosiłbym aby mi ktoś to rozpisal
4 mar 21:26
PW: | | 5x+x | | 5x−x | |
sin5x + sinx = 2sin |
| cos |
| = 2sin3xcos2x, |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązujemy więc równanie
2sin3xcos2x = sin3x
− wszystko na jedną stronę, wyłączamy sin3x przed nawias.
4 mar 21:37