Proszę pomóżcie!
Olka: Wykaż, że prosta o równaniu y=2(x−3) jest wspólną styczną wykresów funkcji
| | −2x2 | |
f(x)= |
| i g(x)=(x−1)(x−2)(x−3). Wyznacz współrzędne punktów styczności. |
| | 3(x−1) | |
Proszę pomóżcie!
4 mar 20:15
Olka: chociaż jakiś krok
4 mar 21:55
Olka: Pomożecie?
5 mar 15:39
J:
skoro wspólna styczna , to ...
1) policz pochodne obydwu funkcji
2) znajdź takie x , że: f'(x) =g'(x) = 2
5 mar 15:42
Olka: Obliczyłam pochodne, ale dalej już mi nie wychodzi

doszłam do momentu, że:
g'(x)=3x
2−12x+11
i nie wiem co dalej, ponieważ liczyłam f'(x)=g'(x), ale mi nie wychodzi
5 mar 15:53
J:
f'(x)... źle
5 mar 15:58
Olka: To jak ma wyjść f'(x)?
5 mar 16:35
Odpowiedzi na debilne pytania: ma wyjść dobrze
5 mar 16:40
Odpowiedzi na debilne pytania: +12x
możesz jeszcze skrócić..
5 mar 16:43
Olka: | | 6x3−18x2+18x | |
f'(x)= |
| teraz jest dobrze? |
| | (3x−3)2 | |
5 mar 16:44
Odpowiedzi na debilne pytania: pała
5 mar 16:46
Olka: | | 6x3−18x2+18x | |
f'(x)= |
| zapomniałam, że mianownik do 2 |
| | (x−3)4 | |
5 mar 16:47
Olka: | | 6x3−18x2+18x | |
f'(x)= |
| dobrze? |
| | (3x−3)4 | |
5 mar 16:48
Odpowiedzi na debilne pytania:
5 mar 20:29
Olka: Dlaczego tyle?
5 mar 20:53