matematykaszkolna.pl
ASM Draghan: Drodzy forumowi programiści. emotka Znacie jakieś godne polecenia kursy assemblera? emotka Na razie nie mam tego w programie studiów (chyba po wybraniu jakiejś−tam specjalności będę mieć), ale chciałbym już spróbować się w tym rozejrzeć (bo lepiej uczyć się rzeczy zbytecznych, niż... emotka ). A może macie jakieś własne materiały? Z chęcią bym przejrzał. Oczywiście nie chodzi mi o jakieś super−zaawansowane sprawy (na razie), tylko tak od podstaw. emotka
4 mar 20:14
Dziadek Mróz: Ja się uczyłem NASMa pod linuxem
4 mar 20:20
Dziadek Mróz: Ale to nie moja działka, więc nie pomogę
4 mar 20:20
asdf: tak bardzo Ci sie nudzi? ucz sie normalnych rzeczy...
4 mar 20:40
jakubs: asdf jak chce to niech się uczy, co Ci przeszkadza.
4 mar 20:43
4 mar 21:08
asdf: hahahaha, strach sie odezwac
4 mar 21:31
Qulka: asdf emotka gdzieś mówiłeś że nauka minimum to źle..a jak ktoś chce się uczyć więcej to też źle emotka
4 mar 21:39
Dziadek Mróz: asdf to przykład typowego Polaka. Pada → źle, świeci słońce → źle, wygrałem milion → źle
4 mar 22:00
Draghan: Ou, asdf, nie spodziewałem się. Dla mnie będzie to normalna rzecz, jeśli tylko zostanę na automatyce i robotyce i będę się rozwijał zawodowo w tym kierunku. emotka Wiesz, programowanie mikrokontrolerów i innych bajerów, to C lub ASM. C już znam (no, C++ − ale wiele nie muszę się przestawiać, bo coś tam z czystego C też liznąłem), a assemblera nie. A zawsze chciałem wiedzieć, co znaczą tamte zagadkowe mnemoniki. Dziadku, a mówiłeś, że to nie Twoja działka... Dobre te Twoje linki są, dzięki bardzo! emotka emotka
4 mar 22:07
asdf: To jest niskopoziomowy jezyk, jest tam wiekszosc tak pogmatfana, ze czlowiek sie w tym wiecej gubi niz pisze cos logicznego, ale co ja moge wiedziec jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi!
4 mar 22:11
Dziadek Mróz: Draghan Google nie gryzło
4 mar 22:13
asdf: Draghan, jak znasz C++ to jestes koksem! Zaloze sie, ze na 99% jeszcze nie pisales wskaznika na funkcje w C++
4 mar 22:14
Draghan: Nikt nie mówił, że jesteś głupi. A jak się dobrze zastanowić, to każdy język programowania jest "pogmatfany". Wg mnie trzeba po prostu najpierw asmę pojąć ideowo, a potem będzie z górki. emotka Jak ze wszystkim. emotka
4 mar 22:15
ΩΩΩΩΩ: asdf dowal więcej emotek to będziesz inteligentniejszy
4 mar 22:16
Draghan: asdf, przegrałeś zakład. W pewnym programie trzymałem sobie tablicę wskaźników na funkcje. Wygodnie się podlinkowywało do menu. Właśnie, póki jesteś. Pisałeś może kiedyś w wxWidgets?
4 mar 22:16
asdf: jak chcesz to sie ucz ja bym to omijal szerokim lukiem, ale powodzenia. Jak chcesz uczyc sie cos pod automatyke/robotyke to jest taki jezyk: VHDL, lepiej doradzi dziadek mroz, bo ja to tylko glupoty gadam i sie nie znam
4 mar 22:18
Draghan: To nie dźwięk, tylko GUI. Teoretycznie, bo w praktyce masz tam operacje na plikach, obsługę właśnie dźwięku, czy programowanie sieciowe.
4 mar 22:24
Qulka: asdf o właśnie algorytmy ... ... teraz ekspresowo w 2 noce muszę opanować emotka będę Cię ścigać emotka
4 mar 22:26
asdf: jak chcesz pisac GUI to polecam WPF, jezyk C#, swiat idzie w tą strone, Microsoft powoli niszczy konkurencję swoimi produktami: Visual studio, jezyk C#, Windows Azure, Xamarin, ASP.NET MVC...poczytaj emotka
4 mar 22:34
Draghan: Nie lubię monopolu. Jeśli C# będzie dostępny pod inne platformy, niż Microsoftowa, rzucę na niego okiem. Wcześniej nie.
4 mar 22:35
asdf: a co to za foszki? ..to nie skorzystasz, puki co C# kompiluje sie tylko w srodowisku Visual studio (o ile mi dobrze wiadomo...). Co to znaczy platformy? Bo w C# pisze sie na wiele rzeczy i mozna importowac wiele jezykow, np. pythona, ruby, matlaba ... platformy: (windows phone, android, iOS) = Xamarin, serwery www, strony www − ASP.NET MVC/Web Forms, apki desktopowe: Windows Forms (stare), WPF (nowy), do dzwieku tez na pewno są biblioteki.
4 mar 22:47
Draghan: Platformy, to znaczy dla mnie głównie OSy. Jak coś jest TYLKO dla VS, to jest monopol. Dziękuje, dobranoc. Foszki ideologiczne. A cóżeś się na ten dźwięk uparł? Ja z tym nie mam nic wspólnego.
4 mar 23:00
asdf: wszedlem na google, wpisalem wxWidgets i wyskoczylo cos z dzwiekiem to sie uparlem ale no wiesz... jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi! jestem glupi!
4 mar 23:03
4 mar 23:16
kyrtap: Luxtorpeda zawsze spoko emotka
4 mar 23:31