5-latek: Znasz wzor (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
Wiec np (3
√2−2
√3)
2= (3
√2)
2−2*3
√2*2
√3+(2
√3)
2
Teraz musisz wiedziec ze np 3
√2 to jest iloczyn dwoch czynnikow jeden to 3 a drugi to
√2
dlatego ze to wlasciwie powinno byc zapisane tak 3*
√2 ale dla uproszczenia za[pisu
piszsemy 3
√2 (co niekirdy gubi
Wiec ze wzoru (a*b)
n= a
n*b
n czyli (3
√2)
2=3
2*(
√2)
2= 9*2=18
teraz 2*3*
√2*2*
√3 mozemy zapisac tak 2*3*2*
√3*
√2= 12*
√2*3=12
√6 bo znowu kolejny
wzor
√a*
√b=
√a*b
a (2
√3)
2 to policz sama tak samo
Tak samo juz powinnas policzyc (2
√6−4)
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/2359.html zapoznac sie ze wzorami tymi i z wzorami skroconego mnozenia