wykaż
gabrycha: wykaż że licznik: 1012 + 8
mianownik 9 jest liczbą naturalną
4 mar 20:08
5-latek: Suma cyfr 1012+8=9 Dalej Ty
4 mar 20:13
gabrycha: dlaczego ma sie równać 9
4 mar 20:24
gabrycha: jak to jest minownik
4 mar 20:25
Eta:
| 1012+8 | | 1000000000008 | |
| = |
| =11111111112 ∊N |
| 9 | | 9 | |
4 mar 20:28
Mila:
| 1012+8 | | 1000 000 000 000+8 | |
| = |
| |
| 9 | | 9 | |
Suma cyfr liczby w liczniku jest równa 9, to liczba ta jest podzielna przez 9.
4 mar 20:29
5-latek: Suma cyfr w liczniku wynosi 9
Ostatnia cyfra liczby 1012to 0 wiec ta liczba bedzie postaci 1000.......0 jak dodasz 8
to suma cyfr tej liczby to 9 masz ja podzielic przez 9 . Kiedy liczba jest podzielna
przez 9?
4 mar 20:33
5-latek: Nie widzialem Waszych wpisow
4 mar 20:34
madzia234: liczba jest podzielna przez 9, gdy suma jej cyfr jest liczba podzielną przez 9.
4 mar 20:42