Znajdz wszystkie liczby n
Adrenaline: Znajdź wszystkie takie liczby naturalne n, aby liczna n2−9n+20 była pierwsza?
Ktoś pomoże? Chociaż jakie będą założenia?
4 mar 19:48
Mikołaj: Wskazówka: zapisz w postaci iloczynowej
4 mar 19:52
Adrenaline: Nikt nie wie?
4 mar 19:52
Adrenaline: Mam, Δ= 1 więc postać iloczynowa to(n−4)(n−5)
co mi to da?
4 mar 19:54
Bogdan:
każda liczba pierwsza p = 1*p i p≥2 i p∊N
n2 − 9n + 20 = (n − 4)*(n − 5)
4 mar 19:57
Mikołaj: Adrenaline, masz iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych. Zastanów się kiedy taki
iloczyn może być liczbą pierwszą.
4 mar 19:59
Adrenaline: iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych będzie liczbą pierwszą jeśli jedna z nich to 1 a
druga to liczba pierwsza?
n−4=1 lub n−5=1
n=5 n=6
4 mar 20:10