Wyznacz
Aneczkaa: Wyznacz ekstrema funkcji f.
4 mar 19:42
Aneczkaa: Pomoże ktoś? Liczyłam to 3 razy i ciągle źle mi wychodzi
5 mar 09:50
jakubs: Pokaż jak liczysz.
5 mar 09:53
J:
| | 16 | | 2 | |
f'(x) = − |
| − |
| |
| | x3 | | (x−6)2 | |
5 mar 09:59
Aneczkaa: Dlaczego (x−6)2 a nie (x−6)4
5 mar 10:05
J:
literówka ..... (x−6)3 ... oczywiście
5 mar 10:08
Aneczkaa: dlaczego (x−6)3
5 mar 10:09
Aneczkaa: | | 16 | | 2 | |
dlaczego w ogóle wyszło f'(x)=− |
| − |
| |
| | x3 | | (x−6)2 | |
5 mar 10:09
J:
| | 1 | | −f'(x) | |
Bo licznik mnożysz przez pochodna mianownika: [ |
| ]' = |
| |
| | f(x) | | [f(x)]2 | |
5 mar 10:11
Aneczkaa: Mogę prosić o rozpisanie chociaż wstępu tego przykładu?
5 mar 10:12
Jacek: f(x) = 8*x
−2+1*(x−6)
−2
f'(x) =−2*8*x
−3+[1*(−2)*(x−6)
−3*1] //w nawiasie kwadratowym pierwsza jedynka to licznik
//druga jedynka to pochodna funkcji wewnętrznej x−6.
//Pochodna funkcji zewnętrznej
| 1 | |
| , gdzie t=x−6, równa się 1*(−2)*(t)−3, co podstawieniu za t = x−6 daje |
| (t)2 | |
1*(−2)*(x−6)
−3
5 mar 10:17
J:
| | 8 | |
( |
| )' = ... korzystamy ze wzoru na pochodną ilorazu: |
| | x2 | |
| | 0*x2 − 8*2x | | −16 | |
= |
| = |
| |
| | (x2)2 | | x3 | |
5 mar 10:17
Aneczkaa: Dochodzę do momentu −16x
2+192x−576−2x
3=0
−2x
3−16x
2+192x−576=0
x
3+8x
2−96x+288=0 i nie wiem co dalej

pomożecie?
5 mar 21:37
Martusia: Mam problem z tym samym zadaniem

Dopiero zaczynam pochodne... mógłby ktoś to rozpisać całe
krok po kroku?
6 mar 09:57
J:
licznik pochodnej to: −x3 + 16x2 − 96x + 192 ... i zeruje się dla x = 4
6 mar 10:28