hmy
równanie312: cześć, proszę o rozwiązanie(z wytłumaczeniem) tego zadanka:
Wykaż, że jeśli P(B|A) = P(B|A'), gdzie P(A) > 0 i P(A') > 0 to zdarzenia A i B są niezależne.
4 mar 19:39
równanie312: wykazać, że P(AnB) = P(A)P(B)
| P(AnB) | | P(A'nB) | |
| = |
| |
| P(A) | | P(A') | |
P(AnB)P(1−P(A))=P(A'nB)P(A)
co dalej?
4 mar 20:08
równanie312: haaaaaaalo!
4 mar 20:53
PW:
P(A∩B)(1 − P(A)) = P(A'∩B)P(A)
P(A∩B) = P(A'∩B)P(A) + P(A∩B)P(A)
P(A∩B) = P(A)(P(A'∩B) + P(A∩B)),
a ponieważ P(A'∩B) + P(A∩B) = P(B), oznacza to że
P(A∩B) = P(A)P(B),
co należało wykazać.
4 mar 22:04