4 | ||
Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kąt α taki że cos α = | . Oblicz pole przekroju. | |
5 |
x | |
= cos α ⇒ x = b cos α | |
b |
4 | ||
x = b* | ||
5 |
16 | ||
b2 = | b2 + a2 | |
25 |
16 | ||
b2 − | b2 = a2 | |
25 |
9 | 25 | ||
b2 = a2 / * | |||
25 | 9 |
25 | ||
b2 = | a2 | |
9 |
5 | ||
b = | a | |
3 |
5 | 5 | |||
P = a*b = a* | a = | a2 | ||
3 | 3 |
5 | 5 | |||
Pole przekroju P = 4c * 5c = a * | a = | a2 | ||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |