matematykaszkolna.pl
funkcje wymierne Ruda: Wykonaj działanie, odpowiedź podaj w najprostszej postaci:
5x 3x 

+

− 8
x−1 x+1 
4 mar 18:54
Sonneegg: Wspólny mianownik, sama spróbuj
4 mar 18:56
Ruda: dla 8 też?
4 mar 18:59
Kraterek:
5x2+5x+3x2−3x 8x2+2x−8x2+8 2x+8 

− 8 =

=

x2 − 1 x2 − 1 x2 − 1 
4 mar 19:00
Ruda: łaaa dzieki emotka
4 mar 19:01
5-latek: Uczen 2 czy 3 klasy liceum nie powinien sie pytac jak sprowadzac wyrazenia wymierne do wsppolnego mianownika . Powinien wiedziedziec ze na wyrazeniach wymiernych dziala sie tak samo jak na ulamkach
4 mar 19:02
Ruda: uczeń 3 kl liceum ma urwanie dupy z materiałem i już nie wie czy cokolwiek wie emotka
4 mar 19:04
Kraterek: 5−latek, forum jest po to, żeby pomagać, a nie mądrować się z wyższością. Czasem ktoś czegoś nie wie i ani rusz, a jak mu się porządnie podpowie, to daje potem sam radę. Pomagajmy sobie, a nie dawajmy "dobre rady" tego typu.
4 mar 19:04
5-latek: Kraterek czemu ja wiedzialem ze tak napiszsesz ? Oczywiscie ze jest aby pomagac ,ale nie dawac gotowca tylko niech ten ktoremu sie pomaga tez troche pomysli . Pamietaj tez ze dobre rady zawszse sa w cenie emotka
4 mar 19:12
5-latek: Poza tym juz mi to wiele razy zarzucano ale pokaz w ktorym momencie sie madruje z wyzszoscia
4 mar 19:16
Ruda: ogarnijcie się, to tylko głupie zadanie... −,−
4 mar 19:21
Kraterek: 5−latek, nie wiem dlaczego wiedziałeś, może jesteś jasnowidzem emotka Oczywiście, że niech myśli, ale czasem trzeba mieć jakieś podstawy, żeby coś wymyślić. Jak ich nie ma, to ciężko i taka podpowiedź może rozwiązać sprawę. A niektórym i to nie pomoże − są takie przypadki.
4 mar 21:27