Obliczenie pochodnej do zadania
Kamil102: Mam problem z obliczeniem pochodnej potrzebnej do zadania, prosze pomozcie
4 mar 18:47
azeta: to zadanie z objętości? jeśli tak i na poziomie LO to ciężko będzie, bo tu dochodzi złożenie
funkcji
a jeśli nie tak to bym spróbował coś innego:
jeśli to zadanie typu najwieksza objętość to włożyłbym r
2 pod pierwiastek i liczył pochodną
funkcji pod pierwiastkiem − dokładnie tak jak w zadaniu z próbnej matury tegorocznej
4 mar 18:53
Kamil102: | | 1 | |
a pochodna z |
| π=0  |
| | 3 | |
4 mar 18:56
Mila:
Pochodna ze stałej jest równa 0.
| | 1 | | 1 | |
V'(r}= |
| π*[2r*√144−24r+r2* |
| *(−24)] |
| | 3 | | 2√144−24r | |
| | 1 | | −12r2 | |
V'(r)= |
| π*[2r*√144−24r+ |
| ] sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| | 3 | | √144−24r | |
| | 1 | | 2r*(144−24r)−12r2 | |
V'(r)= |
| π*[ |
| ] |
| | 3 | | √144−24r | |
4 mar 19:07