trygonometria
Poziomka: Oblicz:
sin2 75
4 mar 18:37
5-latek: sin75=sin(45+30) i ten wynik podnies do potegi drugiej
4 mar 18:39
Poziomka: Dziękuję
A jak zrobić sin15*cos15?
4 mar 18:49
azeta: np. sin2x=2sinxcosx
| | 1 | |
więc sinxcosx= |
| sin2x  |
| | 2 | |
4 mar 18:50
Poziomka: O super, już mi wyszło, a jakiś pomysł na sin23*cos67+cos23*sink
Zamieniłam sin23 na cos67 i cos23 na sin 67 z wzorów redukcyjnuch a następnie skorzystałam ze
wzoru na cosinus sumy i doszłam do cos46 nie wiem czy dobrze i co dalej
4 mar 19:06
5-latek: | | 30 | | 1−cos30 | |
lub tez sin |
| =sin15=√ |
| oczywiscie kąty w stopniach sa podane |
| | 2 | | 2 | |
| | 30 | | 1+cos30 | |
cos |
| =cos15=√ |
| tak samo kąty w stopniach |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 19:07
Mila:
sin23*cos67+cos23*sin(67)=
=sin(23)*sin(23)+cos(23)*cos(23)=1
4 mar 19:11
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
4 mar 19:13
Poziomka: Mila dlaczego to się równa 1?
4 mar 19:14
4 mar 19:16
5-latek: Eve dlaczego zmienilas nick?
4 mar 19:17
Mila:
sin2α+cos2α=1 jedynka trygonometryczna.
4 mar 20:03