dowód
teta: Uzasadnij, że kąt między styczną do wykresu funkcji f(x)=2x5+x−7 a osią OX jest kątem ostrym.
liczę pochodną f'(x)=10x4+1, tylko co dalej? no bo jak tutaj dobrać jakikolwiek punkt aby
wyznaczyć współczynnik prostej?
4 mar 18:17
ax:
a jakie wartości przyjmuje pochodna

?
4 mar 18:21
teta: tylko dodatnie, skąd pytanie bo nie bardzo rozumiem
4 mar 18:23
ax:
... to już prawie odpowiedź −
4 mar 18:27
ax:
skoro dla dowolnego x przyjmuje tylko wartości dodatnie ... a pochodna to tangens
kąta zawartego między styczną a dodatnim kierunkiem osi 0x ...
4 mar 18:31
teta: chyba cos mam, zaraz napisze co
4 mar 18:32
teta: no tak, skoro pochodna f'(x
0)=10x
02+1 będzie zawsze dodatnia dla każdego x
0∊D, a f'(x
0)=a
| | π | |
to a>0 a=tgα więc tgα>0 zatem α∊(0, |
| )  |
| | 4 | |
nieraz mogłoby się wydawać ktoś zadaje pytanie bezsensu, a jednak

dziękuję CI serdecznie!
4 mar 18:44
ax:
duża rośnij −
4 mar 18:47