Prawdopodobieństwo
Ania: W urnie jest 5 kul białych, 2 czarne, 1 zółta i 2 zielone. Wylosowano trzy razy poe jednej kuli
ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowane w ten sposób kule są
różnokolorowe.
4 mar 18:16
Twisted: moc Ω: 10*10*10=1000
moc A= 4*3*2 = 24
P(A)= 24/1000=3/125
nie jestem pewna, ale chyba jest dobrze
4 mar 18:37
Ania: w odpowiedzi jest 264/1000 ale nie mam pojęcia skąd to się wzięło
4 mar 18:48
Mila:
5B,2C,1Ż,2Z,
|Ω|=10*10*10
Zdarzenia sprzyjające :
(BCŻ),(BCZ),(BŻZ),(CŻZ) ważna kolejność(np. (BCŻ),(BŻC),... możemy je ustawć na 3! sposobów)
A− wylosowano 3 kule w różnych kolorach:
|A|=(5*2*1+5*2*2+5*1*2+2*1*2)*3!=6*(10+20+10+4)=264
4 mar 19:00