Geometria analityczna
Wioletta : Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałam zadanie. Jutro mam sprawdzian z geometrii
analitycznej ale nie wiem czy dobrze zrobiłam zadanie, które ma się jutro pojawić.
Treść jest następująca: Napisz równanie odcinka AB, gdzie A=(−4,3) B=(5,−1)
Najpierw wyznaczyłam długość odcinka /AB/= √97
Następnie współrzędne środka S=(0,5 ; 1)
i to z czym mam wątpliwość (od razu napiszę moje rozwiązanie):
y=ax+b
3=−4x+b
−1=5x−b
−−−−−−−−−−−−−
4=−9x / : (−9)
− 79=x
3=−4*( −49 ) +b
119 =b
więc:
y= −49 x + 119
4 mar 18:14
ax:
... to może zacznij od poprawnego zapisania treści zadania
4 mar 18:17
Wioletta : Tylko treść brzy tak:
Napisz równanie odcinka AB, gdzie A=(−4,3) B=(5,−1)
i żadnych innych informacji nie ma.
4 mar 18:19
ax:
... to masz problem. Nie rozumiesz nawet jaki.
4 mar 18:23
5-latek: Ja podejrzewam ze to ma byc > napisz rownanie symetralnej odccinka AB
4 mar 18:24
ax:
Pewnie w treści jest: "napisz równanie symetralnej odcinka ... ]]
4 mar 18:26
Wioletta : To najwyraźniej musiałam nie usłyszeć kluczowego słowa.
I czy to rozwiązanie, które wykonałam jest poprawne?
4 mar 18:28
prosta: zapis jest nieprawidłowy....w układzie powinny wystąpić niewiadome a i b ...równania też z
błędami
4 mar 19:26
Mila:

Symetralna AB, gdzie :
A=(−4,3) B=(5,−1)
I sposób:
1) równanie prostej AB:
y=ax+b
3=−4a+b i
−1=5a+b
======== odejmuję stronami:
| | 4 | |
y=− |
| x+b , nie liczę b , bo potrzebny jest wsp. kierunkowy. |
| | 9 | |
Symetralna jest prostopadła do AB i przechodzi przez środek AB.
| | −4+5 | | 3−1 | | 1 | |
S=( |
| , |
| )=( |
| ,1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −4 | | 9 | |
y=ax+b , a* |
| =−1⇔a= |
| |
| | 9 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | | 1 | |
s: y= |
| x+b i S∊symetralnej⇔1= |
| * |
| +b |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
II sposób:
Symetralna jest zbiorem punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
Niech P(x,y) będzie punktem należącym do symetralnej AB.
√(x+4)2+(y−3)2=
√(x−5)2+(y+1)2 /
2
(x+4)
2+(y−3)
2=(x−5)
2+(y+1)
2 ⇔
x
2+8x+16+y
2−6y+9=x
2−10x+25+y
2+2y+1⇔
8x+16−6y+9=−10x+25+2y+1⇔
−8y=−18x+1 /:(−8)
===========
4 mar 20:21
4 mar 20:22
PW: Polecenie "napisz równanie odcinka" też jest sensowne.
Jeżeli A = (− 4, 3) i B = (5, − 1), to
P = (x, y)∊AB ⇔ |AP| + |PB| = |AB|
Można się bawić z takim równaniem, można należenie do odcinka zapisać w postaci wektorowej:
AP
→ = t· AB
→, t∊[0, 1]
[x +4, y−3] = t·[5+4, −1−3]
[x+4, y −3] = t·[9, −4]
(1) x+4 = 9t i y − 3 = −4t, t∊[0, 1]
| | ⎧ | x = 9t −4 | |
| | ⎩ | y =−4t+3, t∊[0, 1] | .
|
Jest to równanie parametryczne odcinka; z postaci (1) można też wywnioskować jak wygląda
"równanie odcinka w postaci kierunkowej", czyli równanie jak dla prostej prostej z odpowiednim
ograniczeniem dla x.
4 mar 21:02
Mila:
Straciła zainteresowanie.
4 mar 22:03
PW: No i było dzisiaj na sprawdzianie równanie odcinka?
5 mar 18:51