Kombinatoryka
Hondziarz: Ile różnych liczb pięciocyfrowych parzystych, w których wszystkie cyfry są różne, można
utworzyć z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9?
Chciałem zrobić 4*8*8*7*6, ale tak jest chyba źle.
4 mar 18:12
Mila:
Z={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
4*8*7*6*5=32*42*5=6720
4 mar 18:41
Hondziarz: Dzieki. A to:
Ile jest różnych liczb dwucyfrowych podzielnych przez 2 lub przez 3?
4 mar 19:04
Mila:
To przecież możesz policzyć na piechotę.
Sprawdzę.
4 mar 19:12
Mila:
Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 2 jest 45
liczby podzielne przez 3:
99:3=33
33−3=30 ( 0dejmujemy jednocyfrowe)
Liczby podzielne przez 2 i przez 3 czyli przez 6
99:6=16 +r..
16−1=15
45+30−15=60
==========
4 mar 20:01
Jacek: A mam pytanie, co jeśli zadanie prosiłoby o różne liczby parzyste, ale wszystkie cyfry mogłyby
się powtarzać?
5 mar 00:54