oblicz obwód trapezu.
BB: Na okręgu opisano trapez równoramienny o polu S i kącie ostrym α. Oblicz obwód tego trapezu.
4 mar 18:02
BB: Ma ktoś jakiś pomysł?
Bo: Obw = 4c , c= długość ramienia trapezu
doszedłem do czegoś takiego:
4*S = 4*c*h
4 mar 18:47
Eta:

Ze wzoru ( w tablicach) P=rp
w zadaniu : P=S obwód L=2p
| | a+b | |
warunku wpisania okręgu w trapez 2c=a+b ⇒ c= |
| |
| | 2 | |
| | 2S | | S | |
to 2S=L*r ⇒ L= |
| i h= 2r to S= (a+b)*r ⇒ a+b= |
| |
| | r | | r | |
| 2r | | 4r | |
| = sinα ⇒ a+b= |
| |
| c | | sinα | |
| | S | | 4r | | √S*sinα | |
to: |
| = |
| ⇒ 4r2= S*sinα ⇒ r= |
| |
| | r | | sinα | | 2 | |
| | 2S | | 4S | | 4√S*sinα | |
obwód L= |
| = |
| = |
| |
| | r | | √S*sinα | | sinα | |
4 mar 19:05
Eta:
Żyjesz?
4 mar 19:34
Eta:
Prosił.... dostał ... przepisał... i poszedł
4 mar 19:36
BB: wielkie dzięki
4 mar 22:49
Eta:
Jak randka? udana?
4 mar 22:51