Trygonomoteria
Sonneegg: | 1−2sin2α | | 1−tgα | |
| = |
| |
| 1+sin2α | | 1+tgα | |
Możecie dać jakąś wskazówkę, jaki wzór zastosować itp.
4 mar 17:54
Qulka: na górze 1 to sin2+cos2
1+sin2α = (sinα+cosα)2
tg to sin /cos i wspólny mianownik z 1 i skrócić cos
4 mar 17:57
Qulka: wzory skróconego mnożenia do bólu
4 mar 17:58
Sonneegg: | | cos2α−sin2α | | cosα−sinα | |
Wiem, że L= |
| i P= |
| |
| | (sinα+cosα)2 | | cosα+sinα | |
4 mar 18:12
Sonneegg: Jak pozbyć się tych kwadratów z L?
4 mar 18:29
Sonneegg: | | sinα | |
Pomoże ktoś? I jak zamienić |
| w tg(α/2)? |
| | 1+cosα | |
4 mar 18:52
Sonneegg: Dzięki za pomoc, można na was polegać
4 mar 19:38
Qulka: wzory skróconego mnożenia do bólu
na górze a
2−b
2 = (a−b)(a+b) i się skraca z kwadratem z dołu
4 mar 21:48
Qulka: czasem mamy jakieś zajęcia poza komputerem ;>
nie mam pod ręką tego wzoru ale potraktuj α jako 2(α/2)
4 mar 21:50