walec
magda: powierzchnię boczną walca rozcięto wzdłuż jego wysokości i rozłożono, otrzymując
prostokąt o polu 120π. dodatkowo wiadomo, że wysokość walca jest o 140% dłuższa
od promienia podstawy walca, oblicz objętość walca i długość przekątnej otrzymanego prostokąta.
Nie wiem nawet jak się za to zabrać, mój mózg już chyba nie pracuje po przerobieniu xx zadań od
godziny 11,

.
4 mar 17:54
dero2005:

od rysunku
2πr*h = 120π
h = r + 1,4 r = 2,4r
2πr*2,4r = 120π
4,8r
2 = 120
r
2 = 25
r = 5
h = 12
V = 2πr
2*h =
d =
√(2πr)2 + h2 =
4 mar 18:07
magda: dero2005 , kocham Cię normalnie!
4 mar 18:24