wykaz ze u{1}{log_3 2} + u{1}{log_5 2} <4
Monika: wykaz ze 1log3 2 + 1log5 2 <4
4 mar 17:27
J:
L =log23 + log25 = log215 < log216 = 4
4 mar 17:42
pigor: ...., z wzoru na zamianę podstaw logarytmów,
własności działań na nich i
własności funkcji logarytmicznej
rosnącej np. tak :
| 1 | | 1 | | log23 | | log25 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| log32 | | log52 | | log22 | | log22 | |
| | log23 | | log25 | |
= |
| + |
| = log23+log25= log2(3*5)= |
| | 1 | | 1 | |
=
log215 < log216= log
22
4= 4log
22 =
4 . ...
4 mar 17:44