Ciągi ...
BodzioRozbójnik: Dany jest ciąg an=2n2−n. Wyraz an+1 tego ciągu ma postać:
A: 2n2+3n+1
B: 2n2+3n+3
C: 2n2−n+1
D: 2n2−n+3
4 mar 17:16
BodzioRozbójnik: an+1 = 2(n2+1)−n+1
an+1=2n2+2+1−n
an+1=2n2+3−n
Chyba źle myślę .. ^^
4 mar 17:18
Qulka: 2(n+1)2−(n+1)
4 mar 17:18
Qulka: A
4 mar 17:19
BodzioRozbójnik: Z tego co podałeś po obliczeniach wychodzi mi:
2(n2+2n+1)−(n+1)
2n2+4n+2−n+1
2n2+3n+3 ?
4 mar 17:23
Qulka: −(n+1) = −n−1
4 mar 17:27
BodzioRozbójnik: Ahh .. okey

mój błąd. Dzięki za pomoc!
4 mar 17:29