Programowanie
program: Programowanie:
Jak ogarnąć programowanie ? Obecnie przeczytałem cały 1 tom symfonii C++ i kawałek, drugiego
tomu, a nie umiem np. napisać programu jakim jest stos. Czy ja mam jakieś inne myślenie i temu
mi to nie wychodzi ?
Mógłby ktoś pomóc napisać program jakim jest stos ?
4 mar 16:49
Dziadek Mróz:
Stos działa wg LIFO (Last in First out)
struct Stos
{
int *pierwsza;
Stos *kolejna;
Stos();
~Stos();
void dodaj(const int &d);
int zdejmij();
};
Stos :: Stos()
{
pierwsza = NULL;
}
Stos :: ~Stos()
{
idź na koniec stosu i zdejmuj wszystkie wartości po kolei
}
void Stos :: dodaj(const int &d)
{
idź na koniec stosu, połóż d na szczycie
}
int Stos :: zdejmij()
{
idź na koniec stosu, zdejmij z niego ostatnią wartość i ją zwróć
}
...
Stos *stosik = new Stos(); // stosik: ))
stosik−>dodaj(1); // stosik: )1)
stosik−>dodaj(4); // stosik: )4 1)
stosik−>dodaj(89); // stosik: )89 4 1)
int k = stosik−>zdejmij() // stosik: )4 1)
delete stosik; // stosik: ))
4 mar 17:12
Dziadek Mróz:
Aj źle na początku
4 mar 17:17
program: dziadek mróz dzięki, będę coś przez noc próbował napisać, jeśli się nie uda to pomożesz ? Wiem
jak działa stos, ale kompletnie nie wiem jak to zaprogramować. U użyłeś tutaj struktury, czyli
ten program nie jest obiektowy ? Bo mam go napisać w strukturalnie.
4 mar 17:20
program: ?
4 mar 18:00
Dziadek Mróz:
Napisz jak wolisz, można zrobić na tablicy
4 mar 18:27
Dziadek Mróz:
Informacji o stosie w sieci jest pełno, ja znalazłem ponad 50 różnych sposobów implementacji
stosu.
4 mar 18:30
program: wiem, że jest mnóstwo informacji, tylko mam problem później to zaimplementować
4 mar 23:04
program: byś pomógł trochę?
4 mar 23:32
Draghan: Jeśli chcesz implementację strukturalną, to dlaczego C++?
Poszukaj w Google implementacji stosu dla C, na bank będzie strukturalna.

Ach − jeszcze jedno. To, że ktoś używa "struct" wcale nie musi oznaczać, że program jest
strukturalny.

W C++ struktury zachowują się niemal identycznie, jak klasy − z wyjątek domyślnego
specyfikatora dostępu.

Programowanie strukturalne wyróżnia przede wszystkim organizowanie kodu programu w funkcje
(podprogramy, procedury).

A jeśli masz takie kłopoty z programowaniem, problem leży w Twoim pojęciu samej koncepcji
programowania.
Zacznij może od tworzenia prostych algorytmów schematami blokowymi...?
5 mar 00:00
Draghan: z wyjątkiem*
5 mar 00:01