Trygonometria
Sonneegg: Wykaż tożsamość: 4(sin6α+cos6α)=1+3cos22α
Doszedłem, że P=4sin4α+4cos4α−6cos2α*sin2α
Nie mam pojęcia, co zrobić z tym drugim wyrażeniem.
4 mar 16:45
Sonneegg: W ogóle macie jakiś sposób na robienie równań trygonometrycznych? Czasami ciężko się dopatrzeć
związków.
4 mar 16:47
Qulka: L= 4(s2+c2)(s4−s2c2+c4) = 4s4−4s2c2+4c4 −2s2c2+2s2c2 = 3(s4−2s2c2+c4)
+s4+2s2c2+c4 = 3(s2−c2)2 +(s2+c2)2 =3cos22α+12 =P
4 mar 16:57
Qulka: nie ma sposobu.. lata praktyki.. znajomość wzorów skróconego mnożenia i tożsamości tryg. na
wyrywki w każdą stronę
4 mar 16:58
Sonneegg: Dzięki, a czy mogłabyś skończyć mój sposób?
4 mar 16:58
Sonneegg: Skąd się wzięło to: −2s2c2+2s2c2. Nie rozumiem.
4 mar 17:15
Qulka: potrzebowałam −6 żeby zrobić wzór skróconego mnożenia

to dodałam co brakuje i odjęłam ten
nadmiar

i potem pogrupowałam dalej
4 mar 17:21
Qulka: jak Ci takie coś wyszło z prawej

powinieneś mieć 4 zamiast 6
4 mar 17:22
Sonneegg: Czyli wymnożyłaś 4*(s4−s2c2+c4) ale zostaje jeszcze pomnożyć przez (s2+c2), tak? Albo po prostu
za głupi na to jestem
4 mar 17:23
Qulka: tak, trzeba pomnożyć przez 1 czyli sin2 +cos2
4 mar 17:26
Sonneegg: P=1+3(cos2α−sin2α)2=sin2α+cos2α+3(cos4α−2cos2α*sin2α+sin4α)=sin2α+
cos2α+3cos4α−6cos2α*sin2α+3sin4α=4sin4α+4cos4α−6cos2α*sin2α. Tak to obliczyłęm
4 mar 17:27
Qulka: a gdzie ci zginęło sin
2α czyżbyś dodał do sin
4 i cos
2α

trzeba było napisać że ta 1 to 1
2 więc (s
2+c
2)
2
4 mar 17:55
Sonneegg: Oops, pododawałem te s
2 i c
2 do s
4 i c
4
4 mar 18:01
Qulka:
4 mar 21:50