f. kwadratowa
Ziza: Rozpatrujemy prostokąty o obwodzie 40. Wybierz prostokąt o największym polu i oblicz pole koła
opisanego na tym trójkącie.
Bardzo proszę o pomoc
pigor: ..., np. tak:
2x+2y=40 ⇔ x+y=20 ⇒ (*)
y=20−x i x<20 ⇒ pole prostokąta
P(x)xy= x(20−x)=
−x(x−20) ma wartość największą o wartości :
P(
12(0+20))=
P(10=x=y)=10*(20−10)=
100, czyli równą polu kwadratu
o boku długości 10, zatem długość promienia okręgu opisanego na nim
R=5√2 − połowa jego przekątnej, więc
Pk= π*(5
√2)
2= π*25*2=
50π − szukane pole powierzchni koła. ...