wartość parametru p, funkcja
marvol: Dla jakiej wartości parametru p funkcja f(x)=(2p2+p)x jest funkcją wykładniczą malejącą?
4 mar 15:58
marvol: niech mi ktoś pomoże
4 mar 16:02
Qulka: gdy 0< 2p2+p <1
4 mar 16:33
pigor: ..., funkcja wykładnicza f(x)=
ax jest
malejąca (rosnąca) ⇔
0<a<1 (a>1),
zatem tu np. tak :
f(x)=(2p2+p)x ⇒
0< 2p2+p <1 ⇔ 0< 2p
2+p i 2p
2+p< 1 ⇔
⇔ 2p
2+p >0 i 2p
2+p−1< 0 ⇔ 2p(p+
12) >0 i 2p
2+2p −p−1< 0 ⇔
⇔ (*)
(p< −12 v p>0) i 2p(p+1)−1(p+1)< 0 ⇒ 2(p+1)(p−
12)< 0 ⇔
⇔ −1< p<
12, stąd i z (*) ⇔
p∊(−1;−12) U (0;12) . ...
4 mar 17:13
marvol: Dziękuje!

Spróbuje to jakoś zrozumieć, mam nadzieję że się uda
4 mar 17:21
marvol: p< −12 v p>0
dlaczego jest p<−1/2 ? a nie powinno być p>−1/2?
4 mar 17:35
pigor: ..., narysuj sobie parabolę y= p(p+
12) (y=x(x+
12)
i odczytaj na osi Op (Ox) dla jakich p (x−ów) y=f(p) >0
(dodatnie), czyli ramiona (gałęzie) paraboli są nad osią Op .
4 mar 18:01
marvol: :Już rozumiem

A mógł/abyś mi jeszcze podpowiedzieć jak rozwiązać równanie 1/2sin5/4π : sinπ/4=k
?
4 mar 18:36
pigor: ..., np. tak :
| 12sin54π | | 12sin(π+π4) | |
| = k ⇔ |
| = k ⇔ |
| sinπ4 | | sinπ4 | |
| | 12(−sinπ4) | |
⇔ |
| = k ⇔ 12*(−1}=k ⇔ k= − 12. ...  |
| | sinπ4 | |
5 mar 11:49
Jacek: 2
−x>2
x−1
2
−x jest funkcją malejącą
2
x−1 jest funkcją rosnącą
, a jednak porównujemy wykładniki potęg bez zmiany znaku nierówności i wychodzi prawidłowo
Widzę, że to działa, ale ciekawi dlaczego jak porównujemy
a
x jest malejąca (rosnąca) ⇔ 0<a<1 (a>1),
to dla odwrócenia znaku ma znaczenie czy jest funkcja są rosnąca czy malejąca.
Ale w podanym przez mnie przypadku jedna funkcja jest malejąca, druga rosnąca, znaku nie
odwracam i wychodzi poprawnie.
5 mar 12:24
Qulka: znak zmieniasz tylko jak podstawa jest ułamkiem, bo minus został w wykładniku i uwzględniasz go
w dalszych obliczeniach
5 mar 12:30
Qulka: a zmieniasz bo (1/2)3 < (1/2)2 ale już 3 > 2
5 mar 12:31
Qulka: poza tym wyliczasz konkretne iksy
więc jeśli 2 do jakiejś liczby > 2 do innej to nadal tamta > niż ta inna
bo funkcja 2x jako taka jest rosnąca
5 mar 12:34
Qulka: może lepiej jeśli 2
a >2
b to nadal a>b nawet jak a jest akurat jakąś liczbą ujemną
5 mar 12:35
Jacek: Czyli zasadniczo po co wspominać czy funkcja wykładnicza o podstawie a jest rosnąca czy
malejąca, kryterium jest wartość podstawy, a jak wykładnik będzie "sterował" (rosnąco czy
malejąco) wartościami funkcji nie ma znaczenia?
5 mar 12:35
Qulka: kryterium jest wartość podstawy, a bierze się to stąd że taka jest właściwość funkcji
5 mar 12:39
Qulka:

malejąca ma taką właściwość
f(a) > f(b)
ale a <b
obojętnie czy wykładnicza czy logarytmiczna czy inna
5 mar 12:42
Qulka:

rosnąca ma taką właściwość
f(a) < f(b)
i a<b
5 mar 12:44
Qulka:

2
x
i nadal 2
−1 <2
2
to −1<2
mimo że te szukany wykładnik (oznaczany jako x) jest ujemny
również 2
−3 <2
−2
5 mar 12:48
Jacek: Czyli powinienem zapisać ogólniej:
g(f(x))=af(x)
I teraz:
g(f1(x))>g(f2(x))
af1(x)>af2(x)
to gdy a>1
f1(x)>f2(x)
to gdy a<1
f1(x)<f2(x)
5 mar 12:51
Qulka: Tak
5 mar 13:36