funkcja
teta: wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres i odczytaj z niego zbiór rozwiązań
nierówności f(x)>1
| | 1 | | X | | 1 | | x | |
f(x)=1+x+ |
| + |
| + |
| + |
| +.... |
| | x | | 2 | | x2 | | 4 | |
problem jest, że ta funkcja dziwnie wygląda, ciężko mi w ogóle coś o niej powiedzieć,
tymbardziej jakoś przystępniej ją zapisać. pomógłby ktoś

?
4 mar 15:33
Qulka:
jako sumę dwóch nieskończonych ciągów
4 mar 15:34
Qulka:
1+ (x+x/2+x/4+...) + (1/x+1/x2+...)
4 mar 15:35
4 mar 15:37
teta: mhm, no tak nie wpadłbym

nie szło po kolei... dziwnie wyglądało. dziękuję
4 mar 15:37
teta: a jeszcze mam takie jedno, gdyby Pani mogła, "wyznacz największą liczbę a dla której funkcja
f(x)=4x
3+ax
2+x nie ma ekstremum.
Bardziej mi chodzi o sposób, bo to zadanie kodowane. liczę f'(x) i wychodzi 12x
2+2ax, ale czy
wystarczy że pierwiastki pochodnej x
1 i x
2 będą równe? no bo w sumie wtedy pochodna nie
zmieni znaku i nie ma ekstremum

ale wychodzi 0 więc źle
4 mar 15:39
Qulka: 12x2+2ax+1 =0 brak dla Δ<0
4 mar 15:44
teta: ano tak, faktycznie zgubiłem jedynkę

dziękuję raz jeszcze! miłego dnia
4 mar 15:45