Dla jakich
sandra: Dla jakich x i y wyrażenie x4+y2 przyjmuje najmniejszą wartość, jeśli x+y+3=0? Oblicz tę
wartość.
4 mar 15:17
Qulka: y=−x−3
x4+(−x−3)2 − min więc np. pochodna =0
4 mar 15:33
pigor: ..., widzę to np. tak :
x+y+3=0 ⇔ (*)
y= −x−3 ⇒
f(x,y)= x4+y2 = x
4+(−x−3)
2=
x4+(x+3)2
ma wartość najmniejszą, czyli wyrażenie
f(x)= x4+x2+6x+9, którego
f '(x)=4x
3+2x+6=
0 i
f ''(x)=12x
2+2
>0 − ∀x∊R ⇒
2x3+x+3=0 ⇔
⇒ 2x
3+2x
2−2x
2−2x+3x−3= 0 ⇔ 2x
2(x+1)−2x(x+1)+3(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x+1)(2x
2−2x+3)=0 ⇔ x+1=0 ⇔
x= −1 , stąd i z (*) mamy odp.:
Dla
(x,y)=(−1,−2), wyrażenie
f(−1,−2)=(−1)
4+(−2)
2= 1+4=
5= fnajmn. . ...
4 mar 16:15