Wykaż że liczba 12321^32 - 1 jest podzielna przez 10
in.: Wykaż że liczba 1232132 − 1 jest podzielna przez 10
1232132− 1=1232132 − 123210
chciałam tak to zrobić ale to mi nic nie daje
4 mar 14:35
Eta:
Liczba kończąca się jedynką po podniesieniu do każdej naturalnej potęgi też kończy
się jedynką
to liczba 1232132−1 −−− kończy się zerem ⇒ wniosek .......
4 mar 14:38
Jacek: Może dwumianem Newtona:
| | | | | | | |
(12320+1)32= | *1232032+ | *1232031*11+.....+ | *123200*132 |
| | | | |
| | | |
Przedostatni wyraz: | *123201*131=32*12320 ( a więc podzielny przez 10) |
| | |
| | | |
Ostatni wyraz: | *123200*132=1 |
| | |
, zatem liczba (12320+1)
32 ma na ostatniej cyfrze 1. Po odjęciu 1, mamy podzielność
12321
32− 1 przez 10
4 mar 14:50
Jacek: źle mi potęgi wyświetliło, powinno być 1232032, 1232031 etc
4 mar 14:52
Eta:
Po co "wyciągać armatę"? do zabicia małej muszki
4 mar 14:52
Jacek: no i znowu 1232032, na podglądzie mam prawidłowo, że do 32 potęgi
4 mar 14:54
Eta:
4 mar 14:55
kyrtap: Eta rozwalasz
4 mar 15:02
PW: No to na złość mamie z działa wystrzelimy:
12321 = 1112, a więc badana liczba ma postać
11164 − 1 = (11132 − 1)(11132 + 1) =
(11116−1)(11116+1)·k1 =
= (1118−1)(1118+1)·k2·k1 = (1114−1)(1114+1)·k3·k2·k1 =
= (1112−1)(112+1)·k4·k3·k2·k1 =
= (111−1)(111+1)·k5·k3·k2·k1 = 100·112·k,
gdzie k, kj są pewnymi liczbami naturalnymi.
Wniosek: Badana liczba dzieli się nie tylko przez 10, ale i przez 100, i przez ...
4 mar 15:58
Jacek: Powinno być 110*112*k=12320*k, przy rozwinięciu dwumianem w przedostatnim wyrazie wyszło
32*12320=394240, trzecim od końca jest 1505681*106, a więc jestem przekonany, że cała
liczba 1232132 ma na końcu 41.
4 mar 19:29
Eta:
Jacek "uparciuch"
4 mar 19:33
PW: Masz rację, ze 110 zrobiłem 100, a jest to efekt, niestety, postępującej utraty wzroku (piszę
trochę na wyczucie, a nigdy sztuki bezwzrokowego pisania nie opanowałem dobrze). Zawsze byłem
"wzrokowcem", a tu ... (brzydkie wyrazy). Nie widzę, że co innego zacząłem, a co innego jest
na końcu.
4 mar 19:44