matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja sprawdzenie
Matstud:
pokazać że to nie jest funckja tworząca
z
g(z)=
2−z
zrobiłem tyle:
z
z
1
z
z
g(z)=
=
* (
)=
* ∑
k=0
∞
(
)
k
=∑
k=0
∞
2−z
2
1−
z
2
2
2
z
(
)
k+1
2
1
czyli nasz rozkład wynosi P(X=k)= (
)
k+1
dla k=0,1,2,.....
2
1
a ∑
k=0
∞
(
)
k+1
=1 a powinno wyjść ≠1
2
ma ktoś jakiś pomysł
?
4 mar 13:50