Wykonaj działanie i podaj odpowiednie założenia .
Joanna: Witam . Proszę o pomoc : Mam zadanie : Wykonaj działanie i podaj odpowiednie założenia :
Całe zadanie zrobiłam ,tylko mam problem z określeniem przedziału na końcu i nie wiem czy
ogólnie mam dobrze to zadanie oraz wykres.
4 mar 13:29
J:
a jakie masz rozwiązania ?
4 mar 13:40
Joanna: x1=0 lub x2=−3 lub x3=2 lub x4=−2
4 mar 13:59
J:
po pierwsze skąd cztery rozwiązania, a po drugie złe

pokaż obliczenia
4 mar 14:04
5-latek: Chyba nie rozumiemy istoty takich dzialan Joanna
czy Ty masz rownanie albo nierownosc ze piszsesz rozwiazania np x=0 lub x2=−3
takie dzialania polegaja na tym aby przedstawic je w napjprostszsej postaci .
Jeszce raz . Nie masz napisane ze twoje wyrazenie =0 albo <0 czy >o itd ze wyliczasz miejsca
zerowe
4 mar 16:59
Qulka:
| 2−3x−(x−4)(5x−5) | | −5x2+22x−18 | |
| = |
| |
| 25x2−9 | | 25x2−9 | |
4 mar 17:02
5-latek: Dzien dobry
Qulka 
Dwa tygodnie temu Pani w przedszkolu nam mowila o tym
4 mar 17:07
Qulka: witaj
5−latku 
to dziel się tą wiedzą z innymi co Ci Pani opowiada
4 mar 17:15
Joanna: Jeju ,przepraszam was bardzo pomyliłam zadania

mam problem z określeniem przedziału i
wykresem z zadaniem : 2x
3+ 6x
2− 8x−24≤0 i takie mi wyszły odpowiedzi : x1=0 lub x2=−3 lub
x3=2 lub x4=−2.
6 mar 10:27
J:
przestań w końcu "mącić" .. jak masz cztery pierwiastki z wielomianu 3− go stopnia ?
6 mar 10:32
Joanna: 2x3 + 6x2−8x−24≤0
2x2(x+3)−8(x+3)≤0
(x+3)(2x2−8)≤0
2(x+3)(x2−4)≤0
2(x+3)(x−2)(x+2)≤0
x1=0⋁x+3=0⋁x−2=0⋁x+2=0
x1=0 ⋁x2=−3 ⋁x3=2 ⋁x4=−2
Nie mącę , po prostu pomyliły mi się zadania . Po to jest to forum ,żeby w razie wątpliwości
zwrócić się do użytkowników ,dla których matma to "pikuś" i którzy są chętni do pomocy. Dla
kogoś to jest łatwe ,ale ktoś może nie rozkminiać. Zamiast mnie atakować ,lepiej zauważyć ,że
staram się sama rozwiązać zadanie i tylko chcę sprawdzić czy jest dobrze ,a nie je tylko
podaje i liczę ,że ktoś odwali robotę za mnie.
Dziękuję.
6 mar 10:49
Odpowiedzi na debilne pytania: widac za dużo forum różnych odwiedzasz, skup się na jednym
6 mar 11:07
Odpowiedzi na debilne pytania: bo cię wszyscy oleją
6 mar 11:09
J:
lewa strona zeruje sie tylko dla: x + 3 = 0 lub x − 2 = 0 lub x + 2 = 0
( trzy miejsca zerowe)
skąd Ci przyszedł ponysł: x = 0 ?
6 mar 11:09