matematyka
riso: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnej równej 4 cm i kącie o mierze 10 stopni przy
tej przyprostokątnej . Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.
Zakoduj cyfrę jedności i trzy kolejne cyfry po przecinku otrzymanego wyniku
4 mar 12:02
x: | | x | |
tg10o= |
| ⇒ x=0,705 − druga przyprostokątna |
| | 4 | |
4
2+0,705
2=c
2
c=4,062
wszystko przybliżałem do 0,001
4 mar 16:32
Qulka: to nie lepiej od razu z cos

4/cos10 = 4/0,984807 = 4,0617064475429799409368707399672
4 mar 16:35