graniastosłup
mmmmm: 1, W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość 15 cm i
tworzy z przekątną graniastosłupa, wychodzącą z tego samego wierzchołka, kąt 30°. Oblicz
objętość graniastosłupa oraz długość jego przekątnej.
2,Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 3 cm. Spodek wysokości
ostrosłupa jest jednym z wierzchołków podstawy. Ściana boczna, która nie zawiera wysokości
ostrosłupa, jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°. Oblicz: a) wysokość
ostrosłupa, b) objętość ostrosłupa, c) pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, d) sumę
długości wszystkich krawędzi ostrosłupa.
Błagam o pomoc, doszłam do połowy i dalej ruszyć nie mogę

2,H=3V3/2 , PP=a2V3/4=m
2V3/4=9V2/4 , V=9V2/4 * 3V3/4=27/8 cm2 −> dalej jesiem zielona xd
dero2005:
a − krawędź podstawy = 3
H − wysokość
h
p − wysokość podstawy
l − krawędź boczna
h − wysokość ściany bocznej nienzawierającej wysokości ostrosłupa
O = 3a + 2l +H =
dokończ