Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (n,k) spełniających równość: kn + k= n
Ola: Czy ktoś mógłby mi pomóc z takim zadaniem:
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (n,k) spełniających równość: kn + k= n3 − n2 −1
n2(n − 1) − 1
Przekształciłam równanie do postaci: k=
przy założeniu, że n≠−1
n + 1
Tylko co dalej z tym zrobić?
4 mar 11:33
irena_1:
k(n+1)=n2−n2−1
n3−n2−1
n3+n2−2n2−2n+2n+2−3
k=
=
n+1
n+1
3
k=n2−2n+2−
n+1
n+1=−1 lub n+1=−3 lub n+1=1 lub n+1=3
n=−2 lub n=−4 lub n=0 lub n=2
I teraz policz k dla tych wartości n
4 mar 13:28
Ola: A skąd wzięły się te równania: n+1=−1 lub n+1=−3 lub n+1=1 lub n+1=3 ?
Bo tego przejścia jakoś nie rozumiem.