rachunek prawdopodobienstwa
zaczyna_rachunek: Dane są dwa zbiory A = {1, 2, 3, ..., 2015, 2016} i B = {1, 2, 3, 503, 504}. Rzucamy
sześcienną, symetryczną kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, losujemy liczbę c
ze zbioru A, w przeciwnym wypadku losujemy liczbę c ze zbioru B. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że liczba c2 + 1 będzie podzielna przez 10.
4 mar 05:35
Qulka:
| 1 | | 403 | | 2 | | 2 | |
| • |
| + |
| • |
| |
| 3 | | 2016 | | 3 | | 5 | |
4 mar 09:17
rachunek prawdopodobienstwa: Proszę o wyjaśnienie dlaczego 403 i dlaczego 2/5
4 mar 10:58
Qulka: bo takich liczb w zbiorze A jest 403 , a w zbiorze B są 2 ze wszystkich 5 które tam są
4 mar 11:02
Jacek: W każdej kolejnej dziesiątce są tylko dwie liczby, które podniesione do kwadratu kończą się 9,
tak po dodaniu 1, mieć liczbę podzielną przez 10. I tak mamy:
3,7,13,17,23,27,33,37.......2007,2013 i wychodzi 2016/10 (bo liczymy liczbę dziesiątek)=201,
mnożymy to razy 2, bo xx3, oraz xx7 spełniają w każdej zadany warunek c2+1, mamy 402, ale nie
zapominamy, że jest jeszcze 2013 w zbiorze A, i tak mamy wspomniane przez Qulka 403.
Podobnie w zbiorze B mamy 3,7,13,....,497,503, co daje 503/10=50, razy 2 bo xx3 oraz xx7 oraz
503, czyli 51.
Zatem ostatecznie:
13*4032016+23*51504
4 mar 11:26
Qulka: Jacek a gdzie ty tam widzisz trzy kropki pomiędzy 3 a 503
4 mar 14:06
Jacek: no faktycznie, w takim razie Twoje rozwiązanie jest poprawne
4 mar 14:14
Qulka: też się zdziwiłam ale nie będę zmieniać podanej treści

niech piszący też będą
odpowiedzialni za to o piszą
4 mar 14:15
zaczyna_rachunek: Jacek dzięki
Qulka wnikliwość ok, fajnie by było bez krygowania
4 mar 20:44
Jacek: U mnie jest błąd bo w zbiorze jest B jest 2x50+1 takich liczb. Napisałem w opisie, ale ułamek
wpisałem błędnie 51
5 mar 00:33