proszę o rozwiązanie
Michał: Rzucono sześcienną kostką na której szóstka pojawia się trzy razy rzadziej niż pozostałe liczby
oczek a następnie monetą na której reszka wypada trzy razy częściej niż orzeł. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia ; wyrzucono parzystą liczbę oczek i orła .Zakoduj wynik wpisując
kolejno cyfrę licznika a następnie cyfry mianownika.
3 mar 23:56
4 mar 00:33
Jacek: "szóstka pojawia się" tzn. jest wylosowywana czy jest narysowana? Trzy razy rzadziej niż każda
z pozostałych liczb czy wszystkie pozostałe razem wzięte, bo w zależności od interpretacji to
P("6")=116 albo P("6")=14. Jeżeli względem każdej pozostałej to zgadzam się z
Qulka.
5x+13x=1
P("2")=316, P("4") tak samo.
Tylko nie wiem jak ładnie w słowach ująć co to jest x. (x−prawdopodobieństwo zdarzenia losowego
polegającego na wylosowaniu innej cyfry niż "6"?)
4 mar 10:21
Michał: zapomiałem podać wynik kod to 764
4 mar 22:17
Qulka: to się zgadza
4 mar 22:21
Jacek: Zgadza się z powyższymi obliczeniami.
4 mar 22:23
Michał: proszę mi powiedzieć dlaczgo w liczniku jest 7
4 mar 22:27
Jacek: Parzysta liczba kostek 3/16+3/16+1/16, stąd 7/16, które następnie mnożymy przez
prawdopodobieństwo orła, czyli 1/4.
4 mar 22:30
Qulka: bo 7•1 = 7
4 mar 22:30
Michał: dziękuję wszystkim
4 mar 22:49