Ciąg określony rekurencyjnie
ppawzik: Ciag (an) jest określony rekurencyjnie
a1=4
an+1=1/2an
2 − 4n dla n≥1
Czwarty wyraz tego ciagu jest rowny?
Jakieś uwagi, ktoś mógłby naprowadzić jak zrobić zadanko?
3 mar 23:22
Eta:
| | 1 | |
Najpierw zapisz porządnie an+1= |
| an2−4n ? tak ma być? |
| | 2 | |
3 mar 23:24
ppawzik: tak, dokładnie tak ma być, przepraszam za zapis
3 mar 23:29
Eta:
a
1=4
| | 1 | |
a2=a1+1= |
| *a12−4*1= 2−4= −2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
a3= a2+1= |
| *a2−4*2= ...... |
| | 2 | |
| | 1 | |
a4= a3+1= |
| *a3−4*3=.... |
| | 2 | |
dokończ.........
3 mar 23:34
ppawzik: jak tak podstawiam pod n odpowiednio liczby aby otrzymać , a2 , a3 a4 wychodzi iż r=1 a
każdy wyraz równa się 4
3 mar 23:35
Eta:
Widzę chochliki
poprawiam
| | 1 | |
a3= a2+1= |
| a22−4*2=... |
| | 2 | |
3 mar 23:38
Qulka: a12/2=8
3 mar 23:39
Eta:
Wszędzie "kulki"
3 mar 23:40
ppawzik: | | 1 | |
dobra już mam, a tam w zapisie zrobiłaś błąd o ile się nie mylę tzn: a2 = a1+1= |
| a12 − |
| | 2 | |
4*1 = 8 − 4 = 4 bo a
12 = 16
3 mar 23:41
Qulka: bo to idealny kształt
3 mar 23:41
Qulka: a2=0
3 mar 23:42
ppawzik: dzięki wielkie!
3 mar 23:42
Eta:
3 mar 23:42
ppawzik: a nie a2 = 4 a a3=0?
3 mar 23:43
Qulka: o 23:38 Eta Ci jeszcze poprawiła wzorek
3 mar 23:46
3 mar 23:46
Eta:
Wcześniej się pomyliłam ( nie zauważyłam kwadratu) sorry
odp:
a1=4 , a2=4, a3=0 , a4= −12
3 mar 23:48
Eta:
3 mar 23:50
Qulka: myślałam że tam się n zmieniło

a Ty kwadraty dopisałaś
3 mar 23:54
ppawzik: czyli dobrze zapisałem

a czy mógłbym jeszcze liczyć na pomoc przy obliczeniu granicy=
4 mar 00:02
4 mar 00:06
ppawzik: czy mogłabyś napisać jak to rozwiązałaś?
4 mar 00:08
Eta:
4x−1= (2
√x−1)(2
√x+1)
| | 1 | | 1 | |
f(x)= 2√x+1 x→ |
| limf(x)= 2* |
| +1=....... |
| | 4 | | 2 | |
4 mar 00:16
ppawzik: jej, dziękuje

pewnie jeszcze nie raz to napisze ..
4 mar 00:19
Eta:
4 mar 00:19
Qulka: byłam leniwa i poszłam w Hospitala bo się nagminnie ostatniio przewija
4 mar 00:29
Eta:
Byle nie do "szpitala"
4 mar 00:30
Qulka: to tylko przeziębienie i mam herbatkę z nalewką bursztynową
4 mar 00:34