matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pc sześcianu.
kleszcz:
Krawędź sześcianu jest o 4 krótsza od jego przekątnej. Oblicz pole pow. całkowitej tego sześcianu. P
c
=6a
2
d=a
√
3
a=a
√
3
−4 co dalej mam zrobić, aby wyliczyć a, jakiś układ równań
?
3 mar 23:04
Eta:
a
√
3
−a=4 ⇒ a(
√
3
−1)=4 /*(
√
3
+1}) ⇒ 2a=4(
√
3
+1) ⇒ a=2(
√
3
+1) P
c
= 6a
2
= 6*4(
√
3
+1)
2
=...........
3 mar 23:12
kleszcz:
ok, dzięki
3 mar 23:19
kleszcz:
Zrobiłem tak,że a=2
√
3
+2 (2
√
3
+2)
2
=16+8
√
3
P
c
=6(16+8
√
3
)=96+48
√
3
dobrze jest
?
3 mar 23:23
Eta:
P
c
= 6*4(
√
3
+1)
2
= 24(4+2
√
3
)= 48(2+
√
3
) = 96+48
√
3
ok
3 mar 23:36
kleszcz:
dzięki.
3 mar 23:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick