matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z matematyki
pingwin:
Korzystając z rysunku uzasadnij że tg a * tg β = 1 Proszę o pomoc nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem
3 mar 22:45
Eta:
a
b
a
b
tgα=
i tgβ=
⇒ tgα*tgβ=
*
= ..po uproszczeniu =1
b
a
b
a
3 mar 22:52
5-latek:
a
b
a
b
tgα=
β=(90−α) wiec tgβ=ctgα ctgα=
tgα*ctgα=
*
=
b
a
b
a
3 mar 22:57