graniastoslup
mieciu: jaka najwieksza objetosc moze miec graniastosłup prawidłowy, jesli suma długości wszystkich
jego krawedzi jest równa 36, a jego podstawa jest:
a) trójkat
b) czworokąt
3 mar 22:44
zyd: musisz uzależnić zmienna boku od podstawy albo na odwrót jak chcesz i to zrobisz własnie z tego
równania : do a) 6a +3b =36 nastepnie te dwie zmienne podstawiasz pod wzor na objetosc i
wyliczasz
3 mar 22:59
mieciu: mogłbyś bardziej rozpisać swoją myśl?
3 mar 23:01
mieciu: mogłbyś bardziej rozpisać swoją myśl?
3 mar 23:01
zyd: z tego równanie co Ci napisałem oblicz b=12−2a , w podstawie jest trojkat rownoboczny wszystkie
jego boki rownaja sie a więc ze wzoru na pole trojkata rownobocznego wyliczasz pole podstawy
nasza wysokosc graniastosłupa to b=12−b V BRYŁY =Pp *H
3 mar 23:04
zyd: podstawiajac to wszystko do wzoru na objestosc otrzymasz funkcje jedenj zmiennej i obliczysz
sobie pochodna
3 mar 23:05
zyd: b=12−a
3 mar 23:08
zyd: ale laguje to forum oczywiście b=12−2a to jest nasze H
3 mar 23:09