Trygonometria - matura
Sonneegg: Cosinus kąta ostrego α jest równy √√2−1. Uzasadnij, że tangens α równy jest 4√2.
3 mar 22:40
pigor: ..., np. tak:
| | sinα | | √1−√2+1 | | √2−√2*√√2+1 | |
tgα= |
| = |
| = |
| = |
| | cosα | | √√2−1 | | √√2−1*√√2+1 | |
| | √ (2−√2)(√2+1) | | √ 2√2+2−2−√2 | | √√2 | |
= |
| = |
| = |
| = 4√ 2..  |
| | √2−1 | | √1 | | 1 | |
3 mar 23:21
Sonneegg: A skąd wiadomo, że sin to √1−√2+1
3 mar 23:37
Qulka: z jedynki trygonometrycznej
3 mar 23:38
pigor: ..., bo sin
2α= 1−cos
2α ⇒ sinα=
√1−cos2α=
=
√1−(√√2−1)2=
√1−(√2−1)=
√1−√2+1=
√2−√2 . ...
3 mar 23:43