...
Predator: Witam. Mam zadanie, ale nie jestem pewien czy dobrze je liczę.
Wykaż, że równanie x9 −9x +15=0 ma jedno rozwiązanie.
f(x)=9x8 −9
9x8=9
x8=1 x=1, x=−1
Ma jedno minimum,więc czy powinno mieć jedno miejsce zerowe ?
3 mar 21:41
piotruxd: hej, dobrze kombinowałeśz pochodną ale 9x8−9 rozłóż sobie tak:
9x8−9 = 0 /:9
x8−1=0 teraz chcemy zastosować wzór skróconego mnożenia
(x4)2 − 12
3 mar 22:24
piotruxd: sorki przypadkowo mi się wysłało

jest tak jak mówisz funkcja będzie mieć jedno miejsce zerowe
3 mar 22:31
prosta: należałoby pokazać, że minimum jest liczbą dodatnią...bo mogłyby być 3 rozwiązania
3 mar 23:03