równość logarytymiczna
Martiminiano: Witam, po dość długiej przerwie. Jak zawsze liczę na Waszą pomoc

W rzeczy samej ten przykład jest zapewne prosty, ale po tylu godzinach już sobie z
nim nie radzę. Wychodzą mi jakieś dziwne, skomplikowane rzeczy.
| 3 | | 4 | |
| + |
| =1 |
| log2(0,25x) | | log2(8x) | |
3 mar 21:31
Qulka: t=log
2x
teraz łatwiej
3 mar 21:47
Tadeusz:
x>0
9+3log
2x−8+4log
2x=−6−2log
2x+3log
2x+log
22x
log
22x−6log
2x−7=0
Δ=36+28=64
itd
3 mar 21:50
Martiminiano: Dziękuję uprzejmie, od razu wszystko stało się proste i zrozumiałe
3 mar 21:51
Tadeusz:
... przepraszam ... złe założenie −
3 mar 21:55
Tadeusz:
prócz x>0
0,25x≠1 i 8x≠1
3 mar 21:57
Martiminiano: Z tego wszystkiego zapomniałem już, że można zastosować najbardziej podstawowe wzory...
3 mar 22:00
Martiminiano: Jeszcze raz dziękuję bardzo
3 mar 22:03