Trygonometria - proste równania
OKS : Mam takie zadanko i chce się dowiedzieć jaki jest mechanizm rozwiązywania tych przykładów..
1) cos x = cos 11π/5
2) ctg x = ctg 2
3 mar 21:15
5-latek: ja bym to zrobil np a) tak
| | 11π | | 10π | | π | | π | |
cos |
| = cos |
| + |
| ) =cos(2π+ |
| )W zwiazku z tym ze okres podstawwowy |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 11π | | π | |
f(x)=cosx wynosi 2π to cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | π | | π | |
Wobec tego masz rownanie mozemy zapisac tak cosx= cos |
| cos |
| = 36stopni |
| | 5 | | 5 | |
Ale niech ktos jeszce sprawdzi
3 mar 22:23
5-latek: Ale to rownanie musisz rozwiazac
3 mar 22:25