matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przesuń wykres funkcji
:):
przesuń wykres funkcji f(x)=2/x o odcinek 2 jednostek w prawo, a następnie 5 jednostek w dół
3 mar 21:13
5-latek:
2
czarny to y=
x
2
czewony to y=
(po przesunieciu w prawo o 2 jednostki
x−2
2
2
zielony to y=
−5 czyli wykres y=
przesuniety o 5 jednostek w dol
x−2
x−2
3 mar 21:43