Oblicz, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian
SmY: Oblicz, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) = x4 + ax3 + (a − b)x2 + bx + 1
jest podzielny przez wielomian P(x) = (x+1)2.
27 lis 20:07
kasandra:
Znasz pochodne ? .....
27 lis 20:43
SmY: nie
27 lis 20:51
SmY: nikt nie wie?
29 lis 21:52
SmY: niech ktos podpowie

bo naprawde nie wiem jak sie do tego zabrac. Jak widac dwumian (x+1)
2 ma tylko jedno miejsce
zerowe, a niewiadome sa 2. Jesli juz nawet podloze x=−1, y=0 to a sie skroci, b wyjdzie −1 i
tyle, nie mam wiecej danych, zeby robic jakis uklad rownan. A jak proboje robic normalne
dzielenie, zeby zostala reszta z niewiadomymi, ktore moglbym przyrownac do 0, to nie wychodzi,
bo niewiadome sa juz przy potedze 3, a dwumian, przez ktory dziele jest stopnia 2.
Jak to zrobic?
29 lis 22:00
SmY: b wyjdzie 1
29 lis 22:00
Miś:
Podziel przez x + 1
wyjdzie x3 + (a − 1)x2 + 1
ten wielomian też musi mieć miejscr zerowe w
x= −1 z tego wyliczysz a.
29 lis 22:13
SmY: przeciez pisalem ze ma miejsce zerowe 2 x=−1, do tego jedyne.
po za tym nie wiem skad sie wezmie
x3 + (a − 1)x2 + 1
skoro jest ax3
czekam dalej na rozwiazanie
29 lis 22:30
SmY: zamiast tej 2 tam ma byc "w"
29 lis 22:30
Julek:
| x4 + ax3 + (a − b)x2 + bx + 1 | |
|
|
| (x+1)2 | |
z Twierdzenia Bezouta
x
4 + ax
3 + (a − b)x
2 + b
x + 1 = 0 dla x=−1
| | 1 | |
W(−1) = 1 − a + (a − b) + |
| + 1
|
| | b | |
0 = −b
2 + 2b + 1
Δ = 4 + 4 = 8
√Δ=
√8
29 lis 22:30
SmY: Julek, ale to nie jest b
x, lecz bx

i podloz to sobie za b, zobaczymy czy wyjdzie bez reszty

dalej wierze w kogos, kto to zrobi
29 lis 22:37
Bogdan:
W(x) = (x + 1)2 * (x2 + cx + d) = (x2 + 2x + 1)(x2 + cx + d) =
= x4 + cx3 + dx2 + 2x3 + 2cx2 + 2dx + x2 + cx + d =
= x4 + (c + 2)x3 + (d + 2c + 1)x2 + (2d + c)x + d
1 = d
b = 2d + c = 2 + c
a = c + 2 ⇒ a = b
a − b = d + 2c + 1 ⇒ 0 = 1 + 2c + 1 ⇒ c = −1
a = b = 1
c = −1
d = 1
W(x) = x4 + x3 + x + 1
oraz
W(x) = (x + 1)2(x2 − x + 1)
29 lis 22:39
SmY: genialne

wielkie dzieki!
czy to ma jakas matematyczna nazwe ten sposob?
29 lis 22:56
Bogdan:
Nie ma nazwy, przynajmniej ja takiej nie znam.
29 lis 22:57
Eta:
Podam rozwiązanie stosując r−k pochodnych

( może inni skorzystają)
Jeżeli liczba x = −1 jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x)
to: W(−1)=0 i W
'(−1) =0
W(−1)= 1 −a +a −b −b +1= −2b +2
to −2b +2=0 =>
b= 1
W(x) = x
4 +ax
3 +(a−1)x
2 +x +1
W
'(x) = 4x
3 +3ax
2 +2*(a−1)x +1
to: W
'(x) = − 4 +3a −2a +2 +1 = a −1
W
'(x) =0 => a−1=0 =>
a = 1
odp: a=1 i b =1
29 lis 23:09
leniwiec: W'(x) = 4x3 +3ax2 +2*(a−1)x +1 <−−− a skąd toto się wzięło?
SmY podał −−−>W(x) = x4 + ax3 + (a − b)x2 + bx + 1
What am I missing?
Może ktoś mi tę,zapewnie oczywistą,rzecz wyjaśnić?
29 lis 23:35
Eta:
Wyraźnie napisałam
" dla Tych, którzy znają rachunek pochodnych" 
bo W
'(x) = 4x
3 +3ax
2 +2*(a−1)x +1 −−−−to
pochodna wielomianu W(x)
29 lis 23:39
leniwiec: okay patrzę,patrzę i nie widzę

ale cosik jestem teraz bardziej wtajemniczona przynajmniej

czy te pochodne mają coś wspólnego z różniczkowaniem?
29 lis 23:54
Basia:
owszem mają;
różniczka to po prostu pochodna funkcji w punkcie x0
a pochodna f' (dokładniej funkcja pochodna) funkcji f to funkcja, która każdemu x∊Df
przyporządkowuje różniczkę f czyli jej pochodną w p−cie x
potocznie: różniczkowanie to wyznaczanie funkcji pochodnych (czyli potocznie pochodnych)
30 lis 00:36
Miś:
Różniczka jest to przyrost dy zmiennej zależnej y lub przyrost df funkcji f(x), przy czym f(x)
jest funkcją ciągłą oraz w każdym punkcie otoczenia punktu x0 istnieje jej pochodna.
Różniczka równa jest iloczynowi pochodnej tej funkcji w danym punkcie x0 i przyrostu zmiennej
niezależnej x − tj.
dy = df(x0) = f '(x0)dx.
30 lis 10:08