Zadanko
Michał: Udowodnij że styczne w punktach A i B są prostopadłe.
Prosta o równaniu y= kx przecina wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=12x2− 12 w
dwóch punktach A i B. Udowodnij, że styczne do wykresu tej funkcji w punktach A i B są
prostopadłe.
Mam problem z zapisem głownie, wiem że mam zapisać współrzędne A i B, ale nie wiem jak je
napisać.
3 mar 21:01
Mila:
Co już policzyłeś?
3 mar 21:09
Michał: Padłem właśnie na liczeniu tych punktów, nie wiem jak je policzyć.
3 mar 21:28
Mila:
A=(x
a,y
A)
B(x
B,y
B)
styczne:
a: y=f'(x
A)x+b
1
b: y=f'(x
B)x+b
2
f'(x)=x
y=kx
Punkty przecięcia: ( a właściwie tylko wsp. x−owe)
⇔
Prosta ma przecinać parabolę w dwóch różnych punktach⇔
Δ>0
Δ=4k
2+4>0 dla każdego k∊R
√Δ=2
√k2+1
x
1=k−
√k2+1=x
A lub x
2=k+
√k2+1=x
B
f'(x
A)=k−
√k2+1
f'(x
B)=k+
√k2+1
Styczne:
a: y=(k−
√k2+1)+b
1
b: y=(k+
√k2+1)+b
2
(k−
√k2+1)*(k+
√k2+1)=k
2−k
2−1=−1⇔a⊥B
cnw
3 mar 21:46
Predator: Dzięki za rozpisanie całego zadania

Ja nie byłem właśnie w stanie policzyć. Właśnie tej Δ.
Δ=4k2+4 i dlaczego √Δ=2√k2+1 ?
3 mar 21:50
Mila:
√4k2+4=√4*(k2+1)=2√k2+1
3 mar 22:43
Ktostam: Dlaczego pierwiastek tego równania to pochodna?
26 mar 12:55
Jerzy:
Pochodna funkcji w punkcie jest współczynnikiem kierunkowym stycznej w tym punkcie.
26 mar 13:29
Ktostam: Aha, dziękuję, rozumiem. A jeżeli chciałbym obliczyć parametr k w zadaniu, w którym prosta y=kx
przecina funkcję kwadratową f(x) =x2−4k w dwóch punktach, tak aby styczne do niej były
prostopadłe? To analogicznie?
26 mar 15:04
Matfiz: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jak chcemy wykazać, że styczne są prostopadłe to mnożymy
pochodne tej paraboli? nie ogarniam tego
11 maj 12:34
Saizou :
Dwie proste są równolegle, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy −1.
Pochodna funkcji w punkcie, to akurat współczynnik kierunkowy stycznej.
11 maj 12:36
Matfiz: Aaaaaa faktycznie, dzięki za wyjaśnienie
11 maj 12:39
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od tego że wartość pochodnej w punkcie xo jest równa współczynnikowi kierunkowemu
stycznej do wykresu f(x) w punkcie P(xo, f(xo))
Dwie proste są prostopadłe gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych = −1
11 maj 12:41
Matfiz: Teraz już to widzę
11 maj 12:47