a jak to ugryźć ?
migg:

Stożek o średnicy podstawy 10 i wysokości 15 przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy
stożka i otrzymano mniejszy stożek o tworzącej 6
√2. Oblicz objętość mniejszego stożka.
Póki co wyliczyłam tworzącą dużego stożka, która wynosi 5
√10 i nie wiem co dalej. jak się za
to zabrać ?
3 mar 20:51
Benny: Spróbuj z podobieństwa trójkątów
3 mar 20:53
migg: Mogę prosić o podpowiedź ?
3 mar 21:02
migg: Mogę prosić o podpowiedź ?
5 mar 12:32
migg:
5 mar 12:46
pigor: ..., niech
Vm.s=? − szukana objętość,
a ponieważ V
d.s=
13π5
2*15= 5
3π= 125π i ⇒ z tw. o objętościach
| | Vm.s | |
brył podobnych w skali k : |
| = k3 , więc tutaj : |
| | Vd.s | |
| | 6√2 | |
Vm.s= k3 * Vd.s = ( |
| )3 * 125π = |
| | 5√10 | |
| | 2*36 | | 6√2 | | 125π | | 36*6 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| = 21625√5. |
| | 10*25 | | 5√10 | | 1 | | 5√5 | |
5 mar 12:48
migg: Rany

Musze tego twierdzenia o objętościach poszukać i się przeszkolić, bo to dla mnie
czarna magia
5 mar 12:59
Gustlik: Albo tak: skoro znasz obie tworzące, to oblicz z tw. Talesa promień podstawy i wysokość
mniejszego stożka i potem masz z górki.
| 6√2 | | r | |
| = |
| ⇒ metodą "na krzyż" oblicz promień małego stożka, |
| 5√10 | | 5 | |
| 6√2 | | h | |
| = |
| ⇒ metodą "na krzyż" oblicz wysokość małego stożka |
| 5√10 | | 15 | |
5 mar 13:08
migg: To rozumiem, dziekuję − bardzo, bardzo !
5 mar 13:14
migg: Nie wiem teraz czy dobrze liczę
5
√10h= 90
√2 / 5
√10
| | 90√2*√10 | | 90√20 | |
h= |
| = |
| = 1,8√20 = 3,6√5 |
| | 5√10*√10 | | 50 | |
5
√10r= 30
√2 / 5
√10
| | 30√2*√10 | | 30√20 | |
r= |
| = |
| =0,6√2 = 1,2√5 |
| | 5√10*√10 | | 50 | |
V =
13πr
2 =
13π(1,2
√5)
2 * 3,6
√5 =
13π * 7,2 * 3,6
√5 =25,92
√5*
| | 1 | |
|
| π = ....  ? |
| | 3 | |
coś mi tu nie pasuje. Nie umiem, zawsze uważałam się za dobra za matmy, ale normalnie nie
umiem, nie wiem jak ja maturę zaliczyłam
5 mar 20:21
migg: Pomoże mi ktoś to zrozumieć i jakoś wyliczyć ? Proszę.
5 mar 20:45
migg: Teraz wyszło mi tak :
| | 1 | | 6√5 | | 18√5 | | 1 | | 18√5 | |
V=U {1}{3}πr2 * h = |
| π *( |
| )2 * |
| = |
| *7,2 * |
| = |
| | 3 | | 5 | | 5 | | 3 | | 5 | |
8,64
√5π
5 mar 21:00
migg: Przepraszam za ten spam, ale ja nie zasnę dopóki się nie dowiem jak to zrobić, bądź, że jest to
dobrze zrobione
5 mar 21:17
migg: Macie mnie już dosyć ?
5 mar 21:43
migg: Dlaczego mi nikt nie chce pomóc ?
5 mar 21:59
Patryk: Przecież masz 2 sposoby rozwiązania podane i twój wynik zgadza się z wynikiem pigora, więc
o co chodzi?
5 mar 22:10
migg: Jak to się zgadza ?
5 mar 22:16
Patryk: Sprawdź w kalkulatorze
5 mar 22:27
migg: ale ja mam jeszcze π
i dopiero teraz sobie uświadomiłam, że pigor to π zgubił po drodze
Udało mi się

Jeszcze raz sorry za spam i dziękuję Patryk za uświadomienie. Ja już chyba nie myślę
5 mar 22:33
Patryk: Co za dużo, to nie zdrowo

nie ma sprawy
5 mar 22:38