rozłóż wielomian na czynniki
Magdalena: Rozłóż wielomian na czynniki:
x
3 + x
2 − x − 1
Może ktoś mi wytłumaczyć po kolei jak to zrobić?
3 mar 20:41
Benny: x2(x+1) −(x+1)=(x2 − 1)(x+1)=(x+1)(x−1)(x+1)=(x+1)2(x−1)
3 mar 20:42
Patryk: Ja bym wykorzystał twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu, następnie podzielił i z
powstałego dzielenia (2 stopnia) wyliczył z delty.
3 mar 20:43
Olo: W(1) = 0 <==> 1+1−1−1=0
podziel całe wyrażenie przez x−1 i wyjdą pozostałe dwa pierwiastki
3 mar 20:43
Patryk: Albo i tak <facepalm>
3 mar 20:43
Magdalena: Boże, o czym ci ludzie do mnie mówią...
3 mar 20:54
5-latek: Ty Boga nie wzywaj nadaremnie tylko zapoznaj sie z metodami rozkladu wielomianu np grupowanie
wyrazow i z twierdzeniem Bezout
3 mar 22:30